dijous, 5 de novembre del 2009

“Ser socialista representa la meua dignitat com a ésser humà”

Quasi va nàixer amb el segle XX a Pinós (Alacant) i és el testimoni viu de la història d’un país convuls que ha viscut el trànsit de la Monarquia d'Alfonso XIII a la República passant per la fosca Dictadura fins l’arribada de la Democràcia. La paraula “llibertat” sona diferent en la seua veu perquè en cada alè es desprèn la lluita per ser i per estar en un mon esquerp, difícil i complexe. La força del destí ens el va dur al poble on és una persona respectada i estimada perquè, sobre tot, és un home bo.

“Ser socialista representa la meua dignitat com a ésser humà” és així com defineix el seu pensament polític el nostre benvolgut, Anotnio Palazón, un socialista de cor que amb quasi noranta anys ens demostra que la seva ànima és manté tan jove que, fins i tot, emociona escoltar les seues vivències.


Amb la mirada clara i un somriure sincer i franc confessa amb rebel·lia que de menut “era molt revolucionari”. De la Segona República recorda el so de la Marsellesa per els carrers aquell 14 d’abril de 1931 però, en especial, destaca el canvi que es va viure en matèria d’educació. “Jo tenia uns deu anys i a l’escola ens van donar llibres i aquell estiu per primera vegada vaig vore el mar a Santa Pola en una estada organitzada per els responsables d’educació”. I sense deixar cap dubte assegura que per aquells dies fou quan “em vaig fer republicà”.


Al poc temps va arribar la Guerra Civil. “Qui anava a pensar que Franco guanyaria!”, exclama mentre recorda que, aleshores, ell tenia quinze anys. Antonio era Secretari de Propaganda de les Joventuts Socialistes Unificades del seu poble. “Tots anàrem al front”, explica. “En acabar la guerra vaig estar tres mesos a León i nou a la presó de Pontevedra”. Un any de captiveri i molt lluny de casa però malgrat les penalitats lamenta, especialment, com a la tornada al seu poble un falangista el va forçar a treure’s la gorra i cremar-la al mig de la plaça només per humiliar-lo.


La seua arribada a Massalavés fou un any després, quan ell en tenia 17, i molts somnis per complir. I en aquest moment la seva vida es va unir a la nostra en aquell temps de postguerra on va teixir llaços d’amistat i d’estima entre la complicitat dels qui, com ell, havien sofert la repressió franquista. “Eren els temps de la clandestinitat quan Antonio Bisbal, Jesús Domínguez i jo fundarem al poble el Partit Socialista”, comenta.


“Només érem tres”, diu Antonio. I vingué la Democràcia i amb la llibertat “el nostre partit va créixer perquè es va perdre la por”. Recorda amb sentiment un acte d’homenatge a Benifaió on va rebre una placa per honrar als companys que fundaren les Agrupacions Socialistes a la comarca de la Ribera Alta. Tanmateix, no pot esborrar de la seua mirada una emoció pura quan mostra un altre reconeixement que ha rebut en memòria de la seua activitat política durant la Segona República.


No obstant, malgrat aquest passat tan intens viu el present amb una passió desbordant i des d’una perspectiva que només tenen els privilegiats d’haver viscut ni més ni menys que 88 anys. Marca un gest d'aprovació al escoltar el nom d’Obama perquè, segons Antonio, “no es pot comprar amb Bush”. “Menuda diferencia!”, diu.


La paraula corrupció ni tan sols l'immuta perquè pertany a una generació de polítics honestos, ferms i amb una convicció clara d’estar en política per treballar per als ciutadans. “Això existirà tota la vida perquè hi ha persones que no tenen escrúpols i no es senten socialistes”, sentencia amb convicció.


Al marge d'aquests a punts d'actualitat, la vida política d'Antonio ha discorregut al sí del PSPV de Massalavés on ha fet una tasca important i ha deixat el camí llaurat als qui l'han precedit. En aquest sentit, mostra la seua satisfacció per la línia d'actuació del Secretari General, Enrique Doménech, a qui li reconeix l'enginy d'haver desenvolupat "polítiques creatives" que no es coneixien en aquest poble i de preocupar-se "per fer la faena ben feta".


La seva filosofia de vida és tan senzilla com complexa i al mateix temps d’una simplicitat tan bonica que devasta la raó. “Mentre tens salut es fa de nit i es fa de dia”. Ni una paraula més ni menys així sintetitza l'essència de la vida.




3 comentaris:

  1. Sóc la neta d'aquest meravellós home i em senc molt agraïda de poder llegir una notícia com aquesta. Jo sempre he sabut que Antonio Palazón és i serà un home exemplar que ha lluitat per un món millor i una societat lliure i tolerant i ara amb aquest article espere que aquells que no el coneguen amb profunditat sàpien una mica millor qui és i què ha representat. Gràcies per haver-lo fet tan feliç a ell i als que l'envolten per haver contat la seva història.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per aquest reportatge perquè ha suposat una gran felicitat per a Antonio i també per a la seua família.

    ResponElimina
  3. No coneixia la història d'aquest avi del poble, a través d'aquest bloc els massalavesins podem conéixer la història local dels nostres majors desconeguda pels llibres de text. Només demanaria a la persona que redacta els textos que tinga una mica de cura a la seua redacció, doncs les seues informacions les poden llegir moltes persones i si tots ens estimem la nostra llengua ens hem de preocupar d'acurar-la i no pas degradar-la, com el Canal 9, per desconeixença o per manca de temps.

    Professora de valencià i periodista.

    ResponElimina